|
Klik på et bogstav for at se de begreber, der er forklaringer til.
- ACE-hæmmere: Angiotensin Converting Enzyme hæmmere. ACE-hæmmere nedsætter aktiviteten af renin-angiotensin-aldosteron-systemet ved at hæmme omdannelsen af angiotensin I til II, hvorved universel vasodilatation uden sympatikusaktivering indtræder og medfører fald i blodtrykket. Anvendes typisk mod forhøjet blodtryk og hjerteinsufficiens.
- Antacida: Stoffer der neutraliserer syre produceret i mavesækken. Eller: Syreneutraliserende stoffer, der medfører neutralisering af mavesækkens pH.
- AUC: Area under the curve. Det grafiske areal under en plasmakoncentrations-tids-kurve for et lægemiddel. AUC bruges til at beskrive, hvordan kroppen eksponeres for et givent lægemiddel og anvendes til at estimere biotilgængeligheden og clearence.
- BID: Medicinsk forkortelse for bis in die = to gange dagligt.
- Biotilgængelighed, F: Den del af et oralt administreret lægemiddel, der i forhold til en intravenøs dosis når det systemiske kredsløb. Omfatter også den hastighed, hvormed dette sker. Biotilgængelighed omfatter både absorptionen over tarmvæggen (absorptionen sensu strictiori) og en evt. førstepassagemetabolisme.
- Bredspektret antibiotika: Antibiotika med virkning på et bredt spektrum af mikroorganismer, i modsætning til smalspektrede antibiotika, der kun er virksomme over for specifikke typer af mikroorganismer.
- Clearance (Cl): Forholdet mellem et lægemiddels (eller andet stofs) eliminationshastighed (mængde per tidsenhed) og dets koncentration i plasma (eller blod).
Clearance er konstant, dvs. koncentrations-uafhængig, for stoffer, der elimineres efter en 1. ordens-reaktion. Clearance bestemmer sammen med fordelingsrummet halveringstiden. Clearance fra forskellige eliminationsorganer er additiv.
- Cmax: Den maksimale koncentration i plasma, der opnås efter lægemiddelindgift.
Ved i.v. indgift er Cmax lig Co, mens Cmax efter peroral indgift oftest først opnås efter 1-2 timer (tmax).
- CYP P450: Cytochrom-P450. Enzymsystem, som metaboliserer adskillige lægemidler via oxidering.
Oxidering udgør den kvantitativt dominerende eliminationsvej for lægemidler. CYP-enzymerne forekommer i særlig høj koncentration i leveren.
- Fald i clearance: Lægemidlet tager længere tid at få renset ud af kroppen.
- Halveringstid, t1/2: Den tid, det tager organismen (efter fordeling) at eliminere halvdelen af den tilbageværende mængde lægemiddel i kroppen.
Størrelsen er konstant og koncentrationsuafhængig for lægemidler med 1. ordens-elimination.
- Hepatisk: Vedr. leveren.
- Hypertension: Forhøjet blodtryk.
- Hypoglykæmi: Lavt blodsukker. Symptomer optræder ofte ved blodsukker lavere end 2,5 mmol/L.
- Hypotension: Lavt blodtryk.
- Hypothyreose: Nedsat funktion af skjoldbruskkirtlen som fører til nedsat dannelse af hormon (thyroxin) og dermed for lavt stofskifte.
- Inducerende lægemiddel: Når et lægemiddel forårsager øget omsætning af et andet lægemiddel via induktion af f.eks. CYP450.
- Induktion: Øget omsætning af et lægemiddel via induktion af f.eks. CYP450.
- INR: International normalized ratio. INR er en standardiseringsmetode til sammenligning af koagulationstider (protrombintider, PT). INR er således et mål for blodets evne til at koagulere.
INR har til formål at minimere forskellene mellem tromboplastinreagenser ved hjælp af en kalibreringsproces, hvor alle kommercielle tromboplastiner sammenlignes med et internationalt referencemateriale. INR beregnes således: INR=((Patient PT)/(Middel normal PT))^ISI , og fortæller dermed hvor lang koagulationstiden er i forhold til den normale koagulationstid.
- ISI: International Sensitivity Index. Protrombintid målt med forskellige tromboplastiner kan ikke sammenlignes direkte med hinanden, f.eks. fordi sensitiviteten over for koagulationsfaktorer kan variere. For at få koagulationstider, der er så sammenlignelige som muligt, godkendte Verdenssundhedsorganisationen (WHO) i 1983 en standard reference-tromboplastin. Alle producenter af tromboplastin skal kalibrere deres reagens over for WHOs standard. Den fundne værdi betegnes International Sensitivity Index (ISI), og bruges til at beregne INR.
- Iskæmi: Ophævet eller nedsat blodforsyning af et væv i forhold til dets behov.
- Isoenzymer: Forskellige udtryksformer for et enzym. Opstår pga. af forskellige allelle gener. Eksempler ses inden for det lægemiddelomsættende system CYP450, hvor isoenzymer f.eks. er 2D6, 3A4 og 2C9.
- Kasuistik: I lægevidenskab en offentliggjort beskrivelse af et enkelt eller få sygdomstilfælde (casus (lat.): ”tilfælde, sag”).
- Lipidsænkende lægemidler: Lægemidler, der sænker visse af blodets fedtstoffer – kolesterolsænkende.
- Metabolisme: Metabolisme eller stofskifte er en generel betegnelse for den biokemiske omsætning af kemiske forbindelser i den levende organisme og dens celler. Bruges synonymt med biotransformation.
- P-gp: Permeability glycoprotein. P-gp er et cellemembran-protein, som er tilstede i epithelceller i bl.a. tarm, lever og nyrer, hvor det transporterer fremmede substanser fra blodet og ud i hhv. tarmen, galdegange og nyretubuli.
- Plasma: Plasma er den fraktion af blodet, der ikke indeholder celler. Plasma indeholder forskellige næringsstoffer, hormoner, antistoffer, koagulationsfaktorer og salte. 95% af plasma består af vand.
- PO: Per os. Via munden.
- PN medicinering: Pro re nata medicinering. Medicin, der gives efter behov.
- PT: Protrombintid. Tiden, det tager plasma at koagulere, efter tilsætning af tromboplastin (også kaldet tissue factor). Protrombintiden bruges til at vurdere blodets koagulationsevne, og anvendes især til monitorering af antikoagulationsbehandling.
- qd: Quaque die. Hver dag.
- QID: Quater in die. Fire gange dagligt.
- Renal: (af lat. renalis), vedr. nyrerne.
- Respirationsdepression: Respirationsdepression (også kaldet hypoventilation) er når frekvensen eller dybden af respirationen er utiltrækkelig til at opretholde den nødvendige gasudveksling i lungerne.
- Serotonergt syndrom: Et symptomkompleks, der skyldes overstimulering i centralnervesystemet med serotonergt aktive substanser. Symptomerne er muskelrykninger, skælven, kvalme, diarré, sved og forvirring.
- Serum: Plasma uden koagulationsfaktorer.
- SID: Semel in die. Én gang dagligt.
- SmPC: SmPC står for Summary of Product Characteristics, og er det engelske udtryk for produktresumé.
- TID: Ter in die. Tre gange dagligt.
- tmax: Det tidspunkt, hvor den maksimale plasmakoncentration af et lægemiddel indtræder. Des hurtigere absorptionshastighed, des mindre tmax.
- Total clearance: Summen af hepatisk og renal clearance. I hvilken grad disse fraktioner bidrager afhænger af, om lægemidlet primært udskilles renalt eller også undergår fase I (f.eks. via CYP) og fase II (f.eks. glukuronidering) biotransformation i leveren.
- UGT: Uridine 5'-diphospho-glucuronosyltransferase, eller UDP- glucuronosyltransferase. Glucuronyltransferaser er enzymer, som foretager konjugering (glucuronidering) af mange lægemidler og lægemiddelmetabolitter, hvorved de omdannes til stoffer, der er lettere at udskille.
- Vasodilatation: Udvidelse af kar.
- Vasokonstriktion: Sammentrækning af kar.
|
|
Formålet med Interaktionsdatabasen er at gøre behandlingen med lægemidler mere effektiv og sikker, og fremme kvaliteten i patientbehandlingen, herunder bidrage til rationel farmakoterapi. Det har været til hensigt at udvikle et redskab, der er let at anvende i den kliniske hverdag og, hvor der på højt fagligt niveau er skabt konsensus om rekommandationer og beskrivelser af interaktioner mellem lægemidler.
Interaktionsdatabasens primære evidensgrundlag er offentligt publicerede, peer-reviewed original interaktionslitteratur (kliniske studier udført på mennesker og kasuistikker) publiceret i PubMed og Embase.
Der vil således kunne forekomme uoverensstemmelse mellem andre opslagsværker, som er opbygget efter andre principper og evidenskriterier.
|
|
Etableringen af Interaktionsdatabasen var et fælles projekt mellem Danmarks Apotekerforening, Den Almindelige Danske Lægeforening, Dansk Lægemiddel Information A/S og Institut for Rationel Farmakoterapi. En projektleder og 2 farmaceuter stod for opbygningen af databasen bistået af et fagligt videnskabeligt udvalg. Desuden har der været tilknyttet eksperter indenfor forskellige fagområder. Efter en årrække under Sundhedsstyrelsen overtog Lægemiddelstyrelsen i 2015 driften og vedligeholdelsen af databasen.
|
|
Vær opmærksom på, at alle anbefalinger på Interaktionsdatabasen.dk er vejledende.
Hjemmesiden giver desuden ikke oplysninger om bivirkninger ved hvert enkelt præparat. Her henviser vi til indlægssedlen i det enkelte præparat eller til Lægemiddelstyrelsens produktresuméer.
Der kan forekomme bivirkninger, du ikke kan finde informationer om her. Dem vil vi opfordre dig til at indberette til Lægemiddelstyrelsen. Det kan du gøre på:
|
|
I denne database er lægemiddelinteraktion defineret som en ændring i enten farmakodynamikken og/eller farmakokinetikken af et lægemiddel forårsaget af samtidig behandling med et andet lægemiddel.
Interaktionsdatabasen medtager farmakodynamiske interaktioner, der ikke er umiddelbart indlysende additive (fx med forskellig virkningsmekanisme), og som kan have væsentlig klinisk betydning.
Andre faktorer, som interagerer med eller ændrer lægemiddelvirkningen så som næringsmidler (f.eks. fødemidler og kosttilskud) og nydelsesmidler (f.eks. alkohol og tobak), er ikke medtaget. Dog er medtaget lægemiddelinteraktioner med grapefrugtjuice, tranebærjuice og visse naturlægemidler.
Interaktionsdatabasens primære evidensgrundlag er offentligt publicerede, peer-reviewed original interaktionslitteratur (kliniske studier udført på mennesker samt kasuistikker) publiceret i PubMed og Embase. Desuden er interaktioner hvor data er beskrevet i produktresuméer medtaget.
I Interaktionsdatabasen findes fem forskellige symboler:
- Det røde symbol (tommelfingeren, der peger nedad) betyder, at den pågældende præparatkombination bør undgås. Denne anbefaling bliver givet i tilfælde hvor det vurderes, at den kliniske betydning er udtalt, og hvor dosisjustering ikke er mulig, eller hvis der er ligeværdige alternativer til et eller begge af de interagerende stoffer. Det røde symbol vælges også i tilfælde, hvor der vurderes at være ringe dokumenteret effekt af et eller begge stoffer, (hvor anvendelse derfor ikke findes strengt nødvendig), f.eks. for visse naturlægemidler.
- Det gule symbol (den løftede pegefinger) betyder, at kombinationen kan anvendes under visse forholdsregler. Denne anbefaling gives i tilfælde, hvor det vurderes, at den kliniske betydning er moderat til udtalt, samtidig med at den negative kliniske effekt af interaktionen kan modvirkes, enten gennem ned- eller opjustering af dosis, eller ved at forskyde indtagelsestidspunktet for det ene præparat. Anbefalingen gives også, hvis det vurderes, at kombinationen kan anvendes under forudsætning af øget opmærksomhed på effekt og/eller bivirkninger.
- Det grønne symbol (tommelfingeren, der peger opad) betyder, at kombinationen kan anvendes. Denne anbefaling gives i tilfælde, hvor det vurderes, at den kliniske betydning er uvæsentlig eller ikke tilstede.
- Det blå symbol (udråbstegnet) fremkommer i tilfælde, hvor der søges på et specifikt præparat eller en præparatkombination, som ikke findes beskrevet i Interaktionsdatabasen, men hvor der findes andre beskrevne interaktioner mellem stoffer i stofgruppen, som muligvis kan være relevante for søgningen.
- Det grå symbol (spørgsmålstegnet) fremkommer i tilfælde, hvor der er søgt på et præparat eller en præparatkombination, som (endnu) ikke er beskrevet i Interaktionsdatabasen, og hvor der heller ikke findes beskrivelser af andre præparatkombinationer mellem de to stofgrupper. En manglende beskrivelse er ensbetydende med, at Lægemiddelstyrelsen ikke har kendskab til videnskabelige undersøgelser, der undersøger en interaktion mellem den pågældende præparatkombination, og heller ikke til kasuistiske beskrivelser af en mulig interaktion. Der kan også være tale om en kombination, hvor der ikke kan drages konklusioner på baggrund af nuværende viden.
Opdatering af databasens faglige indhold foregår via litteratursøgninger som leveres via Det Kongelige Bibliotek. Litteratursøgningerne er struktureret efter veldefinerede søgekriterier og bliver løbende evalueret. Endvidere foretages yderligere håndsøgning i referencelister som kvalitetssikring af litteratursøgningerne.
Databasen bliver opdateret løbende.
Lægemiddelstyrelsens enhed Regulatorisk & Generel Medicin står for opdatering og vedligehold af Interaktionsdatabasens indhold.
Vedligehold og opdatering af databasen foretages af den faglige arbejdsgruppe, som består af 1 akademisk medarbejder og 2 studerende.
Arbejdsgruppen samarbejder med en deltidsansat speciallæge i klinisk farmakologi omkring den kliniske vurdering af lægemiddelinteraktionerne.
Interaktionsdatabasen er et opslagsværktøj, der beskriver evidensbaserede interaktioner, det vil sige interaktioner, der er dokumenteret ved publicerede kliniske studier og/eller kasuistikker. Der vil således kunne forekomme uoverensstemmelse mellem andre opslagsværker, som er opbygget efter andre principper og evidenskriterier.
Der inkluderes kun interaktioner fra offentligt publicerede, peer-reviewed original interaktionslitteratur (kliniske studier udført på mennesker samt kasuistikker) publiceret i PubMed og Embase. Desuden er interaktioner hvor data er beskrevet i produktresuméer også medtaget. Det tilstræbes at databasen opdateres snarest efter publicering, men der kan forekomme forsinkelser.
Interaktionsdatabasen beskriver interaktioner for markedsførte lægemidler, naturlægemidler samt stærke vitaminer og mineraler. I interaktionsbeskrivelserne skelnes som udgangspunkt ikke mellem forskellige dispenseringsformer. For udvalgte lægemidler skelnes dog mellem dermatologiske og systemiske formuleringer. Handelsnavnene for stærke vitaminer og mineraler, naturlægemidler samt lægemidler som ikke figurerer på medicinpriser.dk (dvs. SAD præparater) kan ikke findes på interaktionsdatabasen.
Interaktionsdatabasen omhandler ikke kosttilskud, vacciner, parenteral ernæring, elektrolytvæsker, lægemidler uden systemisk effekt og priktest (ALK).
Ja, du kan slå både lægemidler, naturlægemidler, stærke vitaminer, mineraler og enkelte frugtjuice op.
Naturlægemidler er en særlig gruppe lægemidler, der typisk indeholder tørrede planter eller plantedele, udtræk af planter eller andre naturligt forekommende bestanddele. Naturlægemidler er i lovgivningen defineret som "lægemidler, hvis indholdsstoffer udelukkende er naturligt forekommende stoffer i koncentrationer, der ikke er væsentligt større end dem, hvori de forekommer i naturen". Naturlægemidler skal godkendes af Lægemiddelstyrelsen inden de må sælges.
Stærke vitaminer og mineraler er en gruppe lægemidler, hvis indholdsstoffer udelukkende er vitaminer og/eller mineraler, og hvor indholdet af vitamin eller mineral er væsentligt højere end det normale døgnbehov hos voksne mennesker. Stærke vitaminer og mineraler kan kun godkendes til at forebygge og helbrede såkaldte mangeltilstande (og altså ikke til at behandle sygdomme). Stærke vitaminer og mineraler må kun sælges i Danmark, hvis de er godkendt af Lægemiddelstyrelsen.
Ja, du kan søge på så mange lægemidler/indholdsstoffer, du ønsker samtidig. Det gør du ved at bruge søgeboksen til højre på forsiden med overskriften ”Søg på flere præparater i kombination”. Her kan du tilføje flere felter med knappen nederst. Hvis du søger på kombinationer med mere end to slags lægemidler/indholdsstoffer, skal du være opmærksom på, at du ikke kun får ét resultat, men et antal 1+1 kombinationer. Et eksempel: Hvis du søger på samtidig brug af en p-pille, et blodtrykssænkende lægemiddel og et sovemiddel, får du 3 mulige resultater:
A: kombinationen af p-pille og blodtrykssænkende lægemiddel
B: kombinationen af p-pille og sovemiddel
C: kombinationen af blodtrykssænkende lægemiddel og sovemiddel
Du får de parvise kombinationer, der er videnskabeligt undersøgt.
Nej, du skal ikke angive dosis (500mg paracetamol) eller interval (2xdaglig), når du skal søge på et præparat eller indholdsstof. Det er kun selve præparatnavnet eller navnet på indholdsstoffet, du skal skrive. Vælg eventuelt bare navnet fra listen.
Det er desværre sådan, at der indtil videre kun kan søges på indholdsstof, når det gælder naturlægemidler.
Dette sker, når du søger på et kombinationspræparat. Når du søger på et kombinationspræparat, får du præsenteret et resultat for hvert af disse indholdsstoffer.
Indholdet i databasen er resultatet af grundige vurderinger af videnskabelige artikler og konklusioner fra humane forsøg. Hvis du kun får én interaktion på trods af, at du har indtastet flere præparater eller indholdsstoffer, skyldes det, at der endnu ikke er beskrevet (eller fundet) interaktioner af de andre indholdsstoffer i den videnskabelige litteratur.
På Lægemiddelstyrelsens hjemmeside, og i månedsbladet Rationel Farmakoterapi, juni 2015.
|
|
Lægemiddelstyrelsen
Axel Heides Gade 1
2300 København S
Tlf.nr 44 88 95 95
|
|
|
|
|
Interaktionsoplysninger
|
|
|
|
|
|
|
1. Præparat: Metoprololsuccinat "Hexal" - Aktivt indholdsstof: metoprolol |
|
|
|
Interaktionsoplysninger for phenylephrin og metoprolol |
|
Der er ikke fundet nogen interaktion mellem de to stoffer.
ingen
dokumenteret
Beta-blokerende midler, usammensatte acebutolol, atenolol, betaxolol, bisoprolol, carvedilol, esmolol, ivabradin, labetalol, Landiololhydrochlorid, metoprolol, nebivolol, oxprenolol, pindolol, propranolol, sotalol, tertatolol, timolol hjertestimulerende midler adrenalin, dobutamin, dopamin, ephedrin, isoprenalin, milrinon, noradrenalin, phenylephrin, pseudoephedrin
Der kan være en mulig klasseeffekt mellem de non-selektive betablokkere og hjertestimulerende midler, med risiko for en farmakodynamisk interaktion.
Der er i litteraturen ikke lokaliseret yderligere undersøgelser eller kasuistikker, som beskriver betablokkere, selektive og nonselektives påvirkning af hjertestimulerende midler.
Litteraturgennemgang - Vis
Atenolol og adrenalin I et forsøg med 24 raske, unge mænd (Hiatt WR, Wolfel EE et al, 1985) fandtes ingen farmakodynamisk interaktion mellem den selektive betablokker atenolol og adrenalin. Propranolol og adrenalin Foster CA og Aston SJ, 1983 beskriver 6 patienter i behandling med propranolol og adrenalin, hvor man mistænker en interaktion mellem propranolol og adrenalin. Kendetegnet ved den dynamiske interaktion er udvikling af en kraftig hypertensiv periode efterfulgt af en hurtig forekommende refleksbradycardi. Bradykardien skyldes et sekundært refleksrespons fra hjertet, primært medieret af pressorreceptorer i aortabuen og carotidernes baroreceptorer. Forhøjet perifer modstand øger myocardiets arbejde. Det betablokkerede hjerte er ikke i stand til at stimulere og øge dets output, og refleks bradycardi opstår. Hos følsomme patienter blokkeres adrenalins betastimulernede effekt af propranolol, og alfa-responset dominerer. I et kontrolleret, dobbeltblindet overkrydsningsstudie undersøgte Doshi BS, Kulkarni RD et al, 1984 effekterne af propranolol (10 mg) på puls og diastolisk blodtryk under samtidig adrenalininfusion (2,5 µg/min) hos 8 raske mænd. Studiet viste, at adrenalininfusionen førte til et gennemsnitligt blodtryksfald på 13 mmHg i propranololgruppen. Propranolol reducerede effektivt den positive kronotropiske effekt af adrenalin indtil 60 min. og 90 min. efter adrenalininfusionen begyndte den negative kronotropiske effekt, som toppede ved 120 min. Resultaterne viser, at adrenalins betastimulerende effekt blokeres af propranolol, og alfa-responset dominerer. Propranolol og phenylephrin En enkelt kasuistisk beretning (Cass E, Kadar D et al, 1979) rapporterer om en kvinde i behandling med propranolol, der i forbindelse med en øjenundersøgelse, hvor der er brugt phenylephrin øjendråber, får pludseligt indsættende hovedpine og dør af en rumperet aneurisme. Myers MG, 1984 kan dog ikke påvise, at der skulle nogen dosisændring af phenylephrin til for at fremkalde en blodtryksstigning på 25 mmHg hos 12 hypertonikere i behandling med propranolol i forhold til placebo. Labetalol og noradrenalin/adrenalin I to studier på 6 raske mænd undersøgtes den cirkulatoriske effekt af exogen infusion af noradrenalin og adreralin før og efter intravenøs aqdministreret labetalol. Ved samtidig tilstedeværelse af labetalol og noradrenalin/ adrenalin sås reduktion i hjertefrekvens og kardielt output men stigning i blodtryk, Shiraishi F og Savageau MA, 1992.
Metoprolol og phenylephrin Myers MG, 1984 kunne ikke påvise, at der er skulle nogen dosisændring af phenylephrin til for at fremkalde en blodtryksstigning på 25 mmHg hos 12 hypertonikere i behandling med metoprolol, i forhold til placebo. Pindolol og adrenalin Sugimura M, Hirota Y et al, 1995 fandt, at intraoral injektion af lidocain 2 % med adrenalin efter behandling med pindolol 5 mg medførte en dynamisk interaktion med en stigning i den perifere modstand, en stigning i blodtryk, en øgning i afterload, et fald i slagvolumen og frekvens og dermed et fald i cardiac output. Forsøget blev gennemført på 7 raske frivillige mænd. Det genfindes af Niwa H, Shibutani T et al, 1996, der også verificerer det ved TTE.
Carvedilol og dobutamin I en kasusistisk rapport (Lindenfeld J, Lowes BD et al, 1999) beskrives en 54-årig mand, der i forbindelse med behandling af hjertesvigt blev opstartet i tbl. carvedilol 3,125 mg, som blev øget til 6,25 mg efter 3 dage. På grund af tiltagende symptomer på hjertesvigt blev pt. indlagt, og der blev opstartet en infusion med dobutamin. Det medførte et tiltagende fald i systolisk blodtryk for hver dosisøgning i dobutamin. Ved en senere indlæggelse, hvor pt. ikke var i behandling med carvedilol, gav iv. dobutamin den forventede stigning i det systoliske blodtryk. Mulig mekanisme: Carvedilol er en non-selektiv betablokker, der i lav dosering virker som en beta-1-antagonist. Dobutamin virker som en beta-1, -beta-2 -og alfa-1adrenerg agonist. Man mener, at behandlingen med dobutamin medførte et fald i den systemiske modstand pga. aktivering af beta-2-receptoren og dermed et blodtryksfald.
Et andet studie undersøgte dobutamins hæmodynamiske effekt på patienter med kronisk hjertesvigt før og efter langtidsbehandling med carvedilol. Ved infusion af dobutamin ,reverterede carvedilol øgning i hjerte frekvensen, slag volumet samt kardio index og fremkaldte en øgning, modsat et fald, i pulmonary artery pressure (PAP), pulmonary wedge pressure (PWP) samt i systemisk og pulmulær vaskulær modstand. Carvedilol hæmmer således signifikant den favorable hæmodynamiske respons af dobutamin, Metra M, Nodari S et al, 2002.
Supplerende litteratur: Centeno RF og Yu YL, 2003.
Sugimura M;Hirota Y;Shibutani T;Niwa H;Hori T;Kim Y;Matsuura H, Anesth Prog , 1995, 42:29-35; An echocardiographic study of interactions between pindolol and epinephrine contained in a local anesthetic solution An increasing number of dental patients are taking beta-adrenergic blockers for the treatment of hypertension or angina pectoris. If epinephrine-containing local anesthetics are administered to such patients, interactions between epinephrine and the beta-blocking agent may induce cardiovascular complications. We assessed in volunteers the effects of intraoral injection with 2% lidocaine containing 1:80,000 epinephrine (L-E) on cardiac function after pretreatment with the beta-blocking agent pindolol. M-Mode echocardiography was used for the assessment. The injection of L-E after administration of pindolol did not alter cardiac preload, whereas it reduced the stroke volume, due to an increase in afterload and a decrease in myocardial contractility. Reductions in stroke volume and heart rate led to a decrease in cardiac output. Because total peripheral vascular resistance increased markedly, blood pressure was elevated despite the reduced cardiac output. These results suggest that cardiac function of dental patients on beta-blocker therapy can be adversely affected by epinephrine-containing local anesthetics. Therefore, when such an anesthetic solution has to be used in patients on beta-blocker therapy, careful systemic monitoring is needed Myers MG, Clin Pharmacol Ther, 1984, 36:57-63; Beta adrenoceptor antagonism and pressor response to phenylephrine Patients on beta-blockers may experience a potentially harmful blood pressure rise after topical alpha-adrenoceptors such as phenylephrine. The presumed mechanism for this enhanced pressor responsiveness is unopposed alpha-adrenoceptor activity. This possibility has been investigated in 12 patients with hypertension by infusing increasing intravenous doses of phenylephrine after 2 wk on propranolol, metoprolol, or placebo within a randomized, double-blind, crossover study design. Mean (+/- SE) phenylephrine doses required to increase systolic blood pressure by 25 mm Hg were 4.8 +/- 0.7, 4.7 +/- 0.8, and 5.3 +/- 0.9 microgram/kg on propranolol, metoprolol, and placebo; these differences are not significant. Baroreceptor-mediated decreases in heart rate during phenylephrine infusion were in the same range, 15.8, 15.6, and 17.4 mm Hg on propranolol, metoprolol, and placebo, over baseline heart rate values. In these 12 patients with hypertension, beta-blockade did not induce any appreciable enhancement of alpha-adrenoceptor activity, suggesting that patients with hypertension who receive beta-blockers do not have enhanced pressor responsiveness Hiatt WR;Wolfel EE;Stoll S;Nies AS;Zerbe GO;Brammell HL;Horwitz LD, Clin Pharmacol Ther, 1985, 37:2-6; beta-2 Adrenergic blockade evaluated with epinephrine after placebo, atenolol, and nadolol Vascular beta 2-adrenergic blocking effects of the water-soluble drugs atenolol (beta 1-selective) and nadolol (nonselective) were evaluated. Twenty-four healthy young men were studied in three dosing groups (eight subjects per group) before and after 1 wk on placebo, atenolol (50 mg twice a day), or nadolol (40 mg twice a day). Maximal treadmill exercise heart rates were reduced to a similar degree by atenolol (-48 +/- 3 bpm) and nadolol (-48 +/- 4 bpm) but were not affected by placebo. Trough blood levels were 226 +/- 9 ng/ml for atenolol and 43 +/- 9 ng/ml for nadolol. Calf blood flow was measured with a plethysmograph and calf vascular resistance was calculated from blood pressure and flow. beta 2-Adrenergic blockade was determined at rest with epinephrine infused intravenously in graded doses from 0.001 to 0.032 micrograms/kg/min. Mean arterial pressure and calf vascular resistance rose markedly after nadolol but not after atenolol or placebo. Marked bradycardia developed after nadolol, probably by baroreceptor stimulation. Thus at an equivalent, substantial degree of beta 1-adrenergic blockade, nadolol blocks vascular beta 2-adrenergic receptors and atenolol does not. Measurement of the peripheral vascular response to epinephrine infusion is an effective means of assessing the impact of beta-adrenergic blockers on vascular beta 2-adrenergic receptors Metra M;Nodari S;D'Aloia A;Muneretto C;Robertson AD;Bristow MR;Dei CL, J Am Coll Cardiol, 2002, 40:1248-1258; Beta-blocker therapy influences the hemodynamic response to inotropic agents in patients with heart failure: a randomized comparison of dobutamine and enoximone before and after chronic treatment with metoprolol or carvedilol OBJECTIVE: We compared the hemodynamic effects of dobutamine and enoximone administration before and after long-term beta-blocker therapy with metoprolol or carvedilol in patients with chronic heart failure (HF). BACKGROUND: Patients with HF on beta-blocker therapy may need hemodynamic support with inotropic agents, and the hemodynamic response may be influenced by both the inotropic agent and the beta-blocker used. METHODS: The hemodynamic effects of dobutamine (5 to 20 microg/kg/min intravenously) and enoximone (0.5 to 2 mg/kg intravenously) were assessed by pulmonary artery catheterization in 29 patients with chronic HF before and after 9 to 12 months of treatment with metoprolol or carvedilol at standard target maintenance oral doses. Hemodynamic studies were performed after >/=12 h of wash-out from all cardiovascular medications, except the beta-blockers that were administered 3 h before the second study. RESULTS: Compared with before beta-blocker therapy, metoprolol treatment decreased the magnitude of mean pulmonary artery pressure (PAP) and pulmonary wedge pressure (PWP) decline during dobutamine infusion and increased the cardiac index (CI) and stroke volume index (SVI) response to enoximone administration, without any effect on other hemodynamic parameters. Carvedilol treatment abolished the increase in heart rate, SVI, and CI and caused a rise, rather than a decline, in PAP, PWP, systemic vascular resistance, and pulmonary vascular resistance during dobutamine infusion. The hemodynamic response to enoximone, however, was maintained or enhanced in the presence of carvedilol. CONCLUSIONS: In contrast with its effects on enoximone, carvedilol and, to a lesser extent, metoprolol treatment may significantly inhibit the favorable hemodynamic response to dobutamine. No such beta-blocker-related attenuation of hemodynamic effects occurs with enoximone Doshi BS;Kulkarni RD;Dattani KK;Anand MP, Int J Clin Pharmacol Res, 1984, 4:29-33; Effects of labetalol and propranolol on responses to adrenaline infusion in healthy volunteers The effects of labetalol and propranolol were compared in eight healthy human volunteers using pulse rate and blood pressure changes in response to low rates of adrenaline infusion. Propranolol not only blocked but reversed the positive chronotropic and vasodepressor effects of adrenaline. Labetalol appeared to block these effects only partially. The alpha blocking property of labetalol may have contributed to this difference and hence is unlikely to cause alpha receptor mediated side-effects of endogenously released adrenaline in stress. This model is able to differentiate with great sensitivity between pure beta blockers and alpha beta blocking agents Cass E;Kadar D;Stein HA, Can Med Assoc J, 1979, 120:1261-1262; Hazards of phenylephrine topical medication in persons taking propranolol Lindenfeld J;Lowes BD;Bristow MR, Ann Pharmacother, 1999, 33:1266-1269; Hypotension with dobutamine: beta-adrenergic antagonist selectivity at low doses of carvedilol OBJECTIVE: To report a case of marked hypotension resulting from the concomitant use of low-dose carvedilol and intravenous dobutamine. CASE SUMMARY: A 54-year-old white man with severe heart failure was placed on carvedilol 3.125 mg orally twice a day; three days later the dosage was increased to 6.25 mg orally twice a day. His symptoms of heart failure worsened with increasing fluid retention, orthopnea, paroxysmal nocturnal dyspnea, and elevated blood urea nitrogen and creatinine. He was admitted for treatment of decompensated heart failure with intravenous dobutamine. With each increase in intravenous dobutamine, systolic blood pressure fell. Dobutamine was discontinued when systolic blood pressure reached 56 mm Hg. In a subsequent admission for decompensated heart failure, when the patient was not taking carvedilol, he was treated with intravenous dobutamine and systolic blood pressure increased. DISCUSSION: Although carvedilol is a nonselective beta-adrenergic antagonist, at low doses it is a selective beta1-adrenergic antagonist. Dobutamine is a beta1-, beta2-, and alpha1-adrenergic agonist. Typically, patients with heart failure treated with intravenous dobutamine have a small increase in systolic blood pressure. We propose that the drop in blood pressure with dobutamine in this patient was caused by a fall in systemic vascular resistance due to vascular beta2-adrenergic receptor activation. The normal increase in cardiac output was partially blocked by selective beta1-adrenergic blockade at low doses of carvedilol. CONCLUSIONS: Beta-adrenergic blockade with carvedilol is now common therapy for patients with congestive heart failure. Intravenous dobutamine is often used when these patients have worsening heart failure. Recognition that treatment with dobutamine in patients taking low doses of carvedilol may result in hypotension is important for appropriate monitoring and therapy Foster CA;Aston SJ, Plast Reconstr Surg , 1983, 72:74-78; Propranolol-epinephrine interaction: a potential disaster Presented here are six examples of potentially life-threatening propranolol-epinephrine interactions. The only report found that warns of a deleterious clinical interaction between propranolol and epinephrine appeared in 1980. With widespread use of propranolol for approved and unapproved conditions, the population at risk is significant. All physicians and dentists using local anesthetic with epinephrine should be aware of this interaction Niwa H;Shibutani T;Hori T;Kim Y;Akita M;Matsuura H, Anesth Prog , 1996, 43:78-84; The interaction between pindolol and epinephrine contained in local anesthetic solution to the left ventricular diastolic filling velocity in normal subjects To evaluate the interaction between the nonselective beta-blocker, pindolol, and epinephrine contained in a local anesthetic solution, the left ventricular diastolic filling velocity was examined with pulsed Doppler echocardiography. Arterial blood pressure (BP), the R-R interval on the electrocardiogram (RR), and Doppler echo-cardiographic measurements were recorded in seven healthy volunteers after 45 micrograms of epinephrine contained in lidocaine (L-E) was injected in the maxilla after pretreatment with 5 mg of pindolol. The administration of L-E caused the elevation of BP and an increase in RR interval. Peak early (E) and peak atrial (A) filling velocities decreased, whereas isovolumic relaxation time (IVRT) and diastolic filling period (DFP) were prolonged. Although the ratio of E to A (E/A) remained unchanged, E/A/DFP was reduced. In contrast, when L-E was given without pindolol pretreatment, RR interval was shortened and BP was unchanged. The increase of both E and A velocities and the shortening of both IVRT and DFP were observed. E/A remained unchanged but E/A/DFP was increased. These results suggested that L-E caused opposite effects on the left ventricular filling velocity in the presence or absence of pindolol. We conclude that epinephrine activates the left ventricular relaxation rate but impairs it in the presence of pindolol Centeno RF;Yu YL, Tomt indhold, 2003, 111:944-945; The propanolol-epinephrine interaction revisited: A serious and potentially catastrophic adverse drug interaction in facial plastic surgery [5] Shiraishi F;Savageau MA, J Biol Chem, 1992, 267:22934-22943; The tricarboxylic acid cycle in Dictyostelium discoideum. IV. Resolution of discrepancies between alternative methods of analysis Experimental studies of enzyme kinetics in vitro and metabolic fluxes in vivo have been used by Wright and her colleagues to develop a detailed kinetic model of the tricarboxylic acid cycle in Dictyostelium discoideum. This model has recently been been analyzed by two different methods (Albe, K. R., and Wright, B. E. (1992) J. Biol. Chem. 267, 3106-3114; Shiraishi, F., and Savageau, M. A. (1992) J. Biol. Chem. 267, 22926-22933 in an effort to determine the response of individual fluxes and metabolite concentrations to changes in levels of the enzymes that constitute the system. Individual responses were found to differ significantly in magnitude as well as in sign. Perhaps the most glaring difference concerns the influence of the enzyme succinate dehydrogenase on the flux through the cycle; in one study, it has the maximum influence, whereas, in the other, it has absolutely no influence. In this paper, we provide a resolution of these discrepancies. We have reconstructed the methodology of Albe and Wright and have been able to reproduce their results in detail. We show that their methodology does not yield a valid steady state analysis, and, consequently, that the conclusions drawn from their analysis must be called into question. First, they concluded that their model is realistic and predictive. It is now clear that their model is ill-determined and has a steady state only for unrealistically narrow conditions. Second, they concluded that their analysis is valid for variations of less than 2% in the levels of the enzymes because they could satisfy summation relationships considered to be mathematically inevitable. It is now clear that these relationships are neither necessary nor sufficient for establishing the validity of an analysis or the appropriateness of a biochemical model. Third, they concluded on the basis of their empirical methodology that certain enzymes are most important in influencing flux through the cycle. It is now clear that these results are inaccurate because of deficiencies in their methodology. Finally, they concluded that steady state analyses cannot be carried out experimentally because of the small variations required in enzyme levels. It is now clear that the requirement for such small variations reflects the ill-determined character of the underlying model and is not a necessary property of the real system
|
|
|
|
|
|